Inhoudsopgave
- Inleiding
- Voordat je een chemomuts gaat uitzoeken.
- Waaraan moet een goede chemomuts voldoen?
- Een chemomuts moet comfortabel zitten.
- De chemomuts moet een goede pasvorm hebben.
- De chemomuts moet niet te warm en niet te koud zijn.
- De chemomuts moet gemakkelijk in onderhoud zijn.
- De chemomuts moet bij je passen qua stijl en kleur.
- Welk materiaal raad ik af voor een chemomuts?
Inleiding
Al vrij snel na mijn diagnose borstkanker kreeg ik te horen dat de kans groot was, dat ik mijn haar zou verliezen. Aangezien ik graag op alles voorbereid ben, ging ik op zoek naar een chemomuts. Maar wat is een goede muts? Waar moet je op letten? Van welke stof moet de muts gemaakt zijn? Ik heb veel gezocht op internet en uiteindelijk mutsen besteld. Ik was niet tevreden over alle mutsen en mijn ervaringen gebruik ik nu bij het zelf maken van de chemomutsen van One Breast.
In dit blog lees je de belangrijkste zaken over een goede muts. En ik vertel je welke stoffen wel en niet geschikt zijn voor een chemomuts en waarom.
Voordat je een chemomuts gaat uitzoeken.
Het kiezen van een chemomuts vond ik emotioneel zwaar. Ik heb heel wat tranen gelaten bij de gedachte dat mijn haar eraf zou gaan. Natuurlijk had ik kunnen wachten tot de eerste plukken in mijn kam zaten, maar dat wilde ik dus vooral niet. Ik heb graag de regie, dus ook hiermee. En of ik wilde of niet, ik moest op zoek naar een muts, zodat ik die zou hebben zodra mijn haar eraf was. Toen was ik er nog van overtuigd dat ik de hele dag een muts op zou hebben of een pruik. Uiteindelijk heb ik zo min mogelijk een muts gedragen.
Mijn allereerste advies: sta stil bij jouw gevoelens. Bedenk wat jij wilt. Leuk en lief dat iedereen meedenkt en je wilt troosten met opmerkingen zoals: het is maar haar / het komt vanzelf terug en nog meer van dat soort opmerkingen. Neem de tijd om verdrietig te zijn als je wilt. Neem alle stappen op jouw tempo en wanneer jij wilt, als jij eraan toe bent. Alleen jijzelf kan dit proces ondergaan. Het gaat tenslotte niet om een pakje boter.
Waaraan moet een goede chemomuts voldoen?
De belangrijkste punten zijn:
- Moet comfortabel zitten;
- Moet een goede pasvorm hebben;
- Moet niet te warm zijn, maar ook niet te koud;
- Moet gemakkelijk zijn in onderhoud;
- Moet bij je passen qua stijl en kleur.
Een chemomuts moet comfortabel zitten.
Je hoofdhuid is extra gevoelig. Dat merk je al als je gewoon je hoofdhuid aanraakt nadat je haar eraf is. Je huid is tenslotte gewend aan een warme (en harige) bescherming. Als dat wegvalt, moet je huid echt even wennen.
Het is belangrijk dat de chemomuts zo min mogelijk naden heeft. Naden verhogen het risico van irritatie van de hoofdhuid.
Het materiaal van de chemomuts is heel belangrijk. Dat bepaalt de mate van comfort. Welke stoffen wel en niet geschikt zijn, vertel ik hierna.
Waar je misschien niet bij stilstaat: een muts moet niet te zwaar zijn. Dat gaat namelijk uiteindelijk ook irriteren.
De chemomuts moet een goede pasvorm hebben.
Je wilt natuurlijk niet dat bij de minste of geringste hoofdbeweging je muts afvalt. Dat is de ene kant. Aan de andere kant moet de muts ook niet te strak zitten. Een muts met een strakke elastieken rand is daarom geen oplossing.
Wat dan wel? Een elastische stof (een stof die een bepaald percentage elastiek bevat) zorgt ervoor dat je gewoon kan bewegen zonder je zorgen te maken en zorgt er tegelijkertijd voor dat de chemomuts je hoofd niet afknelt.
De chemomuts moet niet te warm en niet te koud zijn.
Dit kan nogal een uitdaging zijn. Veel vrouwen schieten de overgang in tijdens de chemo. En bij de overgang horen schommelingen in de lichaamstemperatuur.
Zelf heb ik zo min mogelijk een muts gedragen. Behalve als het buiten echt te koud was. Ik had ook bijna nooit een koud hoofd. Waar ik wel enorme last van had, was een koude nek. Een sjaal was weer te warm. Uiteindelijk heb ik vaak vesten met een kraag gedragen in de winter of een hoodie. Met de muts van de hoodie hoog in mijn nek. Overigens werken kersenpitzakjes ook heel goed tegen een koude nek. Kersenpitzakjes zitten ook in het assortiment van One Breast.
Als de muts te warm is, ga je zweten. Dat veroorzaakt weer irritatie op je hoofd en dat wil je nou net niet. Is de muts te koud, dan krijg je het uiteindelijk helemaal koud. Ook niet prettig.
Er bestaan speciale mutsen voor ’s nachts. Ik had gelezen dat je lichaamstemperatuur daalt ’s nachts. Daarom had ik een speciale nachtmuts besteld. Maar na een uur enorm zweten en veel te warm hebben, heb ik de muts afgedaan en nooit meer opgedaan. Ook hier blijkt: het is persoonlijk wat jij te warm of te koud vindt. Alleen door proberen kun je ervaren of je iets prettig vind of niet.
De chemomuts moet gemakkelijk in onderhoud zijn.
Een chemotherapie is al gedoe genoeg. Je zit dan niet te wachten op meer gedoe bij het wassen van een chemomuts. Kies voor mutsen die gemakkelijk te wassen zijn, bij voorkeur in de wasmachine. En voor mutsen die snel drogen.
De chemomuts moet bij je passen qua stijl en kleur.
De ene persoon vindt het prettig een muts te dragen die zo min mogelijk opvalt. De ander denkt: als ik dan toch een muts draag, dan graag een muts die past bij mijn uitbundige persoonlijkheid.
Alles is goed, het gaat om wat jij wilt, wat jij prettig vindt en wat jou zelfvertrouwen geeft. Jij bent degene die met de muts gaat lopen, niemand anders kan het voor je bepalen.
Ik adviseer wel verschillende kleuren mutsen te bestellen. Zo heb je altijd een muts die bij je kleding past. Of bij je stemming. En een muts moet natuurlijk ook gewassen worden. Zorg ervoor dat je dan andere mutsen hebt die je kunt dragen.
Wat is het beste materiaal voor een chemomuts?
Het beste materiaal is tricot. Dit is namelijk een zachte stof, bevat een beetje elastan. Het elastan maakt de stof rekbaar en voelt heel aangenaam op je gevoelige hoofdhuid. Tricot knelt niet, is licht en soepelvallend.
Katoen-tricot is ademend. Hierdoor helpt het transpiratie reguleren en het neemt vocht op.
Gewone viscose is ook geschikt. Het neemt namelijk ook goed vocht op, is soepel, voelt zacht aan, is licht van gewicht en is vormvast. Viscose is wel veel gladder dan tricot.
Welk materiaal raad ik af voor een chemomuts?
- Bamboe. Hoewel bamboe wel zacht is, wordt het snel warm en is minder ademend. Één laagje bamboe geeft niet zo veel volume, dus zijn er vaak veel laagjes nodig om volume te creëren. Gevolg: sommige mutsjes kunnen zwaar aanvoelen.
Een ander belangrijk nadeel: het verliest snel zijn vorm en elasticiteit. En vaak kan bamboe alleen met de hand gewassen worden. Als je al weinig energie hebt, is dit laatste niet fijn.
Bamboe gaat te snel lubberen waardoor je chemomuts te ruim gaat zitten en afvalt/te veel verschuift als je beweegt. - Wol. Wol gaat heel snel kriebelen en dus je hoofdhuid irriteren.
- Katoen. Het blijft namelijk niet lang zo zacht en wordt stugger met elke wasbeurt. Dat kan je hoofdhuid niet verdragen.
- Zijde: het is te glad en glijdt veel te gemakkelijk van je hoofd. Niet praktisch dus.
Ik heb gekozen om de meeste chemomutsen voor One Breast te maken van tricot. Zoals gezegd, het is de meest geschikte stof voor chemomutsen. Ook belangrijk voor mij: het past perfect bij het soort chemomuts dat ik maak.
Heb je nog vragen over chemomutsen? Of andere vragen na het lezen van dit blog? Neem gerust contact met op, ik help je graag verder.