Inhoudsopgave
- Inleiding
- Wat is neuropathie
- Mijn symptomen van neuropathie tijdens en na kanker
- Kersenpitzakjes
- Toepassing kersenpitzakjes
- Instructies opwarmen kersenpitzakjes
Inleiding
In dit blog vertel ik meer over neuropathie en wat dit te maken heeft met de kersenpitzakjes uit het assortiment van One Breast. De neuropathie aan mijn handen en voeten is de reden dat er in de webshop kersenpitzakjes staan.
Wat is neuropathie?
Op de site van het Instituut voor neurotische pijn staat het volgende:
“Neuropathie is de term voor ziekten die de zenuwen betreffen. Het woord komt uit het Grieks en bestaat uit de woorden ‘neuron’ wat zenuw betekent, en ‘pathos’ wat ziekte of lijden betekent. Neuropathie kan dus vertaald met zenuwziekte of zieke zenuw of beschadigde zenuw. Wanneer de gevoelszenuwen zijn aangetast (sensorische zenuwen), is vaak het gevoel veranderd.
Bij veel mensen kunnen de zenuwen dan in opstand raken, en worden overactief. Wanneer een overactiviteit van de gevoelszenuwen ontstaat, leidt tot versterkte gevoelens van de huid zoals branderigheid, pijnlijk koude gevoel, elektrische schokken, tintelingen, prikken, en zelfs jeuk. De pijn is dan oppervlakkig.”
Mijn symptomen van neuropathie tijdens en na kanker
Je kan neuropathie krijgen door kanker of door de behandelingen tegen kanker, zoals chemotherapie. Voorbeelden van klachten zijn: pijn, doofheid, tintelingen, problemen met de kracht en aansturing van je spieren. Nog meer informatie over neuropathie en kanker kun je vinden op de site van kanker.nl.
Ik ga het verder hebben over een paar van mijn symptomen, omdat die ervoor gezorgd hebben dat ik kersenpitzakjes ben gaan maken.
Het aantal symptomen bij mij valt best mee, vergeleken bij anderen.
Ik merkte tijdens de chemo dat ik moeite had met bevroren dingen uit de vriezer pakken. En ook heet water kon ik niet verdragen. Afwassen bijvoorbeeld doe ik tegenwoordig met huishoudhandschoenen. Is dit echt neuropathie? Ik denk het eerlijk gezegd niet. Mijn handen zijn als bijwerkingen van mijn chemo’s meerdere keren verveld. Ik ben zelfs op een gegeven ogenblik katoenen handschoentjes gaan dragen, omdat ik niets meer vast kon pakken zonder enorme pijn. En als ik me stootte, was mijn vel meteen helemaal kapot en herstelde niet snel. Mijn voetzolen waren op een gegeven ogenblik ook helemaal aan het vervellen en kapot, waardoor ik geen schoenen aankon.
Na de laatste chemo werd de huid van mijn handen weer dikker. Waar ik nog wel last van heb, is van gladde vingertoppen. Dat wordt erger als ik moe ben. Dan kan er iets uit mijn handen vallen, maar ook swipen op mijn telefoon of tablet is dan heel lastig. En tekenen voor de ontvangst van een pakketje wil dan ook nog wel een uitdaging zijn.
Een andere bijwerking: ik heb heel erg snel last van koude handen. Op de fiets trek ik het liefste bij 15 graden al handschoenen aan. Dit is echt vele malen verergerd sinds de chemo.
Een ander gevolg waar ik mee heb moeten leren omgaan, is het verminderde gevoel in mijn voeten. Het vertrouwen in mijn voeten tijdens lopen was weg, hoe gek dit misschien ook klinkt. Bij de revalidatie hebben we echt geoefend met lopen en je voeten goed afrollen. Het vertrouwen is weer terug.
Wat echter ook is gebleven en waar ik niet blij mee ben, zijn koude voeten. Het is echt meerdere keren voorgekomen dat ik een ventilator op mijn hoofd had gericht en mijn voeten onder een hele dikke deken lagen, met dikke sokken aan. En dan nog koude voeten. En dan niet zomaar kou, nee echt enorme pijn en steken. Toen ik dit aankaartte bij de chirurg, werd er eigenlijk gezegd dat ik er mee moest leren leven. Pas veel later heb ik geleerd dat dit ook een symptoom is van neuropathie.
Voor de rest ben ik er qua neuropathie goed vanaf gekomen.
Waarom kersenpitzakjes?
Tijdens het maken van de hartenkussens en chemomutsen die ik maak, had ik stukjes stof over. En ik vroeg me af of ik daar kleine kersenpitzakjes van kon maken. En dan met een formaat dat lekker in de hand ligt. Ik had wel een kersenpitkussen in huis, maar die is veel te groot om die alleen voor mijn handen te gebruiken. Ik heb verschillende maten geprobeerd, maar ben uiteindelijk op het formaat van ongeveer 15×15 cm. uitgekomen. Zo heb je het gevoel dat je iets fijn in je handen kunt vasthouden en het zakje is niet te groot.
Ik herinnerde me trouwens dat ik het eigenlijk altijd best warm had tijdens chemo, maar wel koude handen. Dat komt mee doordat ik de arm waarin het infuus zat, niet heel erg mocht bewegen. Hier had ik ook een beetje last van tijdens het geven van plasma dat ik jarenlang heb gedaan. Toen had ik een stressballetje om de bloedsomloop op gang te houden. Met in gedachten een stressballetje ben ik begonnen met het idee van de zakjes. Uiteindelijk heb ik besloten er kersenpitten in te doen, zodat een zakje in de magnetron of oven verwarmd kan worden en je dus het zakje voor 2 dingen kunt gebruiken i.p.v. 1 ding.
Toepassingen kersenpitzakjes
Je kunt de zakjes voor verschillende dingen gebruiken. Ik zet er een aantal op een rij:
- Tegen koude handen
- Tijdens de chemotoediening als stresszakje
- Tegen een koude nek (ik had geen koud hoofd tijdens het kaal zijn, ik had meer last van een koude nek)
- Op pijnlijke spieren leggen
- Bij buikkrampen
- Bij gewrichtspijnen
- Het zakje kan helpen bij het verlichten van pijn na een borstamputatie. Echter, het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van warmte op het geopereerde gebied. Overmatige hitte of te vroeg gebruik na de operatie kan zwelling of irritatie verergeren. Overleg altijd met een arts of fysiotherapeut om te bevestigen of het veilig is om een kersenpitzakje te gebruiken en wanneer het geschikt is om warmtebehandelingen te beginnen!
Instructies opwarmen kersenpitzakjes
Opwarmen kan ik de magnetron of oven.
- Magnetron: 1 – 2 minuten bij 600 watt verwarmen. Dit verschilt per magnetron, dus probeer het even uit.
- Oven: 100℃ het kersenpitzakje ca. 10 minuten verwarmen. Bij het verwarmen altijd bakpapier eronder leggen, om beschadiging van het zakje te voorkomen.
Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over kersenpitzakjes? Of over chemomutsen of hartenkussens? Of over algemene dingen? Wil je je verhaal kwijt?
Neem gerust contact met op, ik help je graag verder.